Voormalige Eerste Tilburgsche Bontweverij

Het gebouw van de voormalige Eerste Tilburgsche Bontweverij, gebouwd in 1916.

De naam staat nog breed uitgemeten op de gevel. De oprichters waren Michel Kan, Elias Davidson Meijer, beide uit Amsterdam en Levi van Geens uit Meppel. De heren waren familie van elkaar.

Er werden diverse stoffen geproduceerd zoals katoen, fluweelwol, dameslaken en gordijnstoffen. In 1921 krijgt de fabriek aan de straatzijde een tweede bouwlaag en wordt een verbrand deel opnieuw opgebouwd. W. Bouwman ontwerpt de nieuwe gevel waaraan niet veel meer veranderd is. De verdieping krijgt een woonbestemming.

In 1927 dreigt de directie vanwege een belastinggeschil de 80 werknemers te ontslaan. Een jaar later moet directeur Kan, die toen al in Antwerpen woonde, voor de rechter in Breda verschijnen wegens valsheid in geschrifte.  In 1929 breekt er in het bedrijf een arbeidsconflict uit. De directie wil om het hoofd boven water te houden de lonen verlagen. Als 22 arbeiders uit protest het werk neerleggen besluit de directie de productie naar Kontich bij Antwerpen over te brengen en de 22 stakers te ontslaan.

In 1934 wordt de fabriek die toen gedeeltelijk door brand verwoest was opnieuw opgebouwd.  In 1947 trekt gloeilampenfabriek Aurora in het pand. Niet duidelijk is hoe lang die er gezeten heeft. Het pand is geen monument. (bron: wiki.regionaalarchieftilburg.nl)

Over het monument

Houtstraat 98
5046 DL  Tilburg