Voormalige fabrikantenvilla

Dit gemeentelijk monument transformeert in 2018 van kantoorvilla naar woongebouw.

De Tilburgse architect Jan van der Valk (1873-1961) ontwierp dit klassiek-expressionistische pand in 1910 als woonhuis voor steenfabrikant J.C. Claesen, vlakbij zijn fabriek die tegenover de kerk van de H. Antonius van Padua lag. De leem werd daar vanuit de Rauwbraken over een smalspoor met locomotiefje en kipkarren naar toe gebracht.

De symmetrische voorgevel van het gebouw benadrukt de horizontale belijning. De hoeken trekken aandacht door pilasters in blokvormig metselwerk. In het midden zien we de entree in een rondbogig portiek met uitstekende luifel. Daarvóór een omlijste hardstenen trap met op de uiteinden een bol. De zijgevels hebben uitspringende delen, de linkerzijgevel verspringt zelfs ook in hoogte. Opvallend is de schoorsteenpartij die zich naar boven toe verjongt. Het losstaande gebouwtje links achter het pand was een stal maar diende een aantal jaren ook als garage.

Het woonhuis veranderde de later in een kantoorvilla. In 2018 start de verbouwing naar zeven zelfstandige wooneenheden. Daarbij zullen de oorspronkelijke kwaliteiten en waarden van het pand zoveel mogelijk intact blijven. Ingrepen in de hoofdstructuur blijven beperkt. In de achterpui met veel glas-in-lood zullen de nieuwe balkons/veranda’s en dakkapellen met een abstractie van historische motieven een nieuwe tijdlaag geven aan het monument. De achtertuin krijgt een functie voor de bewoners.

Over het monument

Hoefstraat 258
5014 NR  Tilburg