Voormalige fabrikantenwoning

Dit woonhuis is gebouwd rond 1857 door fabrikant Pessers, een gemeentelijk monument.

Dit pand is als woonhuis in een eclectische stijl gebouwd in opdracht van wollenstoffenfabrikant Andreas Pessers (1816 -1890). Achter dit woonhuis stonden de gebouwen van de Firma A.P. Pessers: een langgerekt fabrieksgebouw in drie lagen, een wolmagazijn en een smederij.

We zien een symmetrische gevel met een entree die door een middenrisaliet geaccentueerd wordt. Een wit geschilderde gestuukte gevel met versneden voegen. Grijze geprofileerde stuclijsten met sierlijke kuifstukken om de vensters.

Op de begane grond hebben de vensters donkergroene luiken. De stoep voor het pand is afgezet met een reling gedragen door gietijzeren Rotterdammertjes. Het zadeldak met grijze oud Hollandse pannen ligt tussen twee zijgevels afgedekt met een bakstenen rollaag. Het pand is later eigendom geworden van de firma C. Mommers die ernaast zijn fabriek had, het huidige textielmuseum. Rond 1970 is het pand weer particulier eigendom geworden. Het verkeert in goede staat van onderhoud en wordt nog steeds bewoond.

De Goirkestraat is een van de oudste straten van Tilburg en is rijk aan monumenten. De straat is ‘beschermd stadsgezicht’ en telt daarnaast  nog eens zes rijksmonumenten en acht gemeentelijke monumenten. Na 1850 groeide de straat snel uit tot het belangrijkste industriële stadscentrum van Tilburg  met een zeer gevarieerde bebouwing.

Over het monument

Goirkestraat 98
5046 GN  Tilburg