Voormalige fabrikantenwoning

Dit gemeentelijk monument is rond 1860 gebouwd door fabrikant Brouwers.

Brouwers had op het terrein achter dit woonhuis, aan de Korte Schijfstraat, sinds 1828 zijn lakenfabriek. Deze fabriek had toen deze woning gebouwd werd al zo’n driehonderd arbeiders in dienst. In 1958 is het bedrijf overgenomen door de lakenfabriek J.A.A. Kerstens aan de Langestraat. Het fabriekscomplex heeft vanaf 1965 leeg gestaan en is in 1985 gesloopt. Onder de naam Brouwerslaken zijn hier toen appartementen gebouwd. De huizen Nieuwlandstraat nr. 3, 5 en 7 zijn ook gebouwd door de familie Brouwers.

Nr. 1 werd in 1929 onder architectuur van F.C. de Beer, die aan de overkant op nr. 10 zijn kantoor had, verbouwd tot winkelhuis met bovenwoning. De opdrachtgever was toen Frans Brouwers, die op nr. 3 woonde. De voorkamer werd winkel. De winkelpui werd ruim een meter achter de voor- en zijgevel gezet waardoor er ruimte ontstond voor een overdekte gaanderij. De gevel werd opgevangen door drie ronde kolommen. Tussen de kolommen is aan de bovenzijde een raamwerk met prachtig glas in lood in art-decostijl aangebracht.

In 1989 heeft het pand een horecabestemming gekregen. De gaanderij is een overdekt terras geworden. Sinds 1997 is er eetcafé Langeboom  gevestigd.

Over het monument

Nieuwlandstraat 1
5038 SL  Tilburg