Voormalige fabrikantenwoningen

Fabrikantenwoningen gebouwd in opdracht van de firma M. van Beurden-van Moll, links

55 en rechts 51a.

Aan de Leo XIII –straat staan, onverwacht, twee bijzondere huizen van formaat, nr. 51a en 55, twee fabrikantenwoningen gebouwd in opdracht van N.V. Van Beurden-van Moll.

Deze wollendekenfabriek was in 1889 opgericht door Martinus van Beurden. In 1906 trad schoonzoon Alphons Caspanni tot de directie toe. De fabrieksgebouwen stonden hier achter de woningen en zijn in 1986 onderdeel geworden van de gebouwen van het Textielmuseum. 

Beide huizen zijn ontworpen door C.J.M. Kocken, die vooral bekendheid verwierf door het rijksmonument Wilhelminapark 122 ( het huis met arkeltorentje ). Nr. 51a is in 1914 gebouwd in chaletstijl. Het is een mooi pand geweest. Jammer dat de houten vensters vervangen zijn door platte kunststof kozijnen. De gevelsteen meldt dat Tonnij Caspanni de eerste steen gelegd heeft in 1914. Hier zal dus de schoonzoon gewoond hebben. Nr. 51a is geen monument.

Nr. 55 ziet er rijker uit. Gebouwd in 1910, in een eclectische stijl. Hier zijn de houten ramen ongemoeid gelaten, zij sieren nog de gevels. Het raam op de begane grond is in 1947 vernieuwd ter vervanging van twee smalle hoge vensters. Jan en Eduard van der Valk tekenden dit raam. Ook hier een gevelsteen: ‘eerste steen gelegd door Antoinette Helena  Maria van Beurden 1910’. Het is (nog) geen monument.

Over het monument

Leo XIII-straat 51a - 55
5046 KH  Tilburg