Voormalige herberg Bredaseweg 602

Dit gemeentelijk monument herbergde ook koninklijke gasten.

Op het 17 ha. grote  landgoed ‘Dongewijk’ staat  aan de Bredaseweg deze woning annex café. De naam ‘Dongewijk’ staat op de gevel. Sinds 1975 wordt hier alleen nog maar gewoond.                    

Rond 1700 moet er hier al sprake zijn geweest van een herberg. In het pand liggen steunbalken van rond 1730 die toen al ‘tweedehands’ waren.  In 1913  kreeg de herberg in opdracht van fabrikant A. van Spaendonck het huidige aanzicht.  Het was daarvoor slechts een eenlaags  huis met zadeldak.   Aan de linkerkant werd het pand  door van Spaendonck uitgebreid met een topgevel en rechts werd er een warande tegenaan gebouwd.                                                                                                                   

Het gebouw was oorspronkelijk niet gepleisterd en wit geschilderd. Het linkerdeel van de voorgevel is uitgevoerd als een risaliet, afgebakend door lisenen. De topgevel wordt bekroond met een attiek. De balustrade maskeert de achterliggende dakkapel. Op het zadeldak liggen nog originele gesmoorde Hollandse dakpannen.                                                                                                                                             

En dan de koninklijke geschiedenis: Bij de intocht van erfstadhouder Willem V  in 1766 in Tilburg  werd deze jeugdige prins hier in de pronkkamer van de herberg feestelijk ontvangen. Daarnaast was van 1847 tot 1871  was koning  Willem II eigenaar van landgoed Dongewijk.

Over het monument

Bredaseweg 602
5036 NB  Tilburg