Voormalige kapel, Capucijnenstraat 76

Dit rijksmonument is in 1933 gebouwd naar een ontwerp van Constant Panis in een expressionistische stijl. De kapel is thans in gebruik als opnamestudio.

Achter het Fraterhuis, dus niet direct zichtbaar vanaf de Capucijnenstraat, ligt dwars op de straat deze kapel. Het middenschip is de hoogste en breedste bouwmassa en telt vier traveeën. Het koor daarachter is iets smaller en lager. Het geheel is uitgevoerd in baksteen en heeft in hoogte verspringende daken, die voorzien zijn van romaanse pannen met daaronder forse gootlijsten. Op het hoogste dak zien we een paraboolvormig torentje. In de voorgevel is een stenen kruis in het metselwerk aangebracht met daaronder drie kleine ramen met spitsboog. Deze gevel wordt links beëindigd door een smalle toren, of is het een schoorsteen? Inwendig wordt het schip overwelfd door spitsbogen. Het schoonmetselwerk is wit geschilderd. Het glas-in-lood en de vloer zijn nog oorspronkelijk.

Tot 1990 hoorde de kapel bij het fraterklooster. Nu is ze eigendom van de componist Maarten Hartveldt die er een geluidstudio met variabele akoestiek in heeft gerealiseerd. Het winnen van een Edison Klassiek in 1996 bezorgde  deze Chapel Studio internationale bekendheid. De sfeer en functionaliteit van deze bijzondere ruimte maken deze ook geschikt voor huwelijk, uitvaart, concerten en lezingen.

Over het monument

Capucijnenstraat 76
5025 LH  Tilburg