Voormalige pastorie Besterd

De voormalige pastorie van de Besterd is tegelijk met de kerk gebouwd in 1901.

Op de hoek van de Leonard van Vechelstraat en de Koestraat stond vroeger de Besterdse Kerk,  ook wel Leonarduskerk genoemd. Ze is al in 1975 gesloopt. Ze was gebouwd in 1901, een ontwerp van C.F van Hoof. Nu staan er woningen die in 1980 gebouwd zijn in een jaren zeventig stijl, met veel onrust in de gevels of is het variatie?

De pastorie op nr. 129 is gelukkig nog overeind gebleven. Deze is ongeveer gelijktijdig met de kerk gebouwd en verkeert aan de buitenzijde nog in de oorspronkelijke staat. Ook voor de pastorie heeft C. van Hoof een prachtig gebouw ontworpen dat nog geen monumentenstatus heeft maar deze wel verdient. In 1979 kreeg het pand een andere bestemming: een tandartsenpraktijk. In 2009 heeft de pastorie zijn woonbestemming terug gekregen. Er zijn toen elf appartementen in ondergebracht waarbij het pand een aangepaste naam kreeg: Villa De Besterd.

We zien een rode bakstenen gevel met daarin horizontale natuursteen banden, een leien dak met heel bijzondere kleine dakkapellen die we ook in het Cenakel aan de Kempenbaan zien, ook een werk van Van Hoof. De daklijst wordt tweemaal doorbroken door een stenen topgevel. De voordeur ligt verscholen in een rondbogige portiek onder één van deze topgevels.

Over het monument

Koestraat 129
5014 EC  Tilburg