Voormalige pastorie/ hoofdonderwijzerswoning

Dit pand is rond 1850 gebouwd en is een gemeentelijk monument.

Dit pand is een voormalige hoofdonderwijzerswoning en een voormalige pastorie. Het betreft een eenlaags half vrijstaand huis. De voorgevel heeft een symmetrische indeling en is vijf traveeën breed. De muuropeningen in de gevel zijn licht getoogd met afgevoerde bovenhoeken. De empire vensters zijn uitgevoerd als 6-ruitsschuiframen. De hardstenen raamdorpels lopen door als cordonlijst. De eindgevels zijn voorzien van vlechtingen en worden beëindigd door een schoorsteen.

Achter deze woning lag de oude Korvelse school. Die is in het “patronaatsgebouw” nog duidelijk te herkennen. Het schoolgebouw werd verhuurd als werkplaats en atelier, o.a. aan kunstenaar Luc van Hoek en is in 1950 verbouwd tot grote zaal met toneel en een ruimte voor de Volksbibliotheek VoBiKo (1940-1968).

Vanaf 1532 is er sprake van een school “aan den Hoevel”. Dit was de hoofdschool van Tilburg. “De nieuwe schole beneffens den Berckdijck” is van voor 1650. De eerste school op Korvel zat hier aan het Korvelplein achter het pand van de voormalige pastorie (nr 203). Bekende namen: Meester van Vinken en de onderwijzeressen Reabel, die hier eens woonden.

      

Over het monument

Korvelplein 203
5025 JX  Tilburg