Voormalige villa met koetshuis

Deze monumentale villa, een gemeentelijk monument, is rond 1895 gebouwd op een perceel van honderd twintig meter diep, in opdracht van L.E. van den Bergh, textielfabrikant.

Rechts naast de bolvormige uitbouw in de voorgevel ligt iets terug, tegen de zijgevel, in een  uitgebouwd torentje, de entree. Het gebouw kent twee bouwlagen en een hoog dak met steile schilden, gedekt met natuurstenen leien. In het dak zijn tien fraaie ovalen oculussen opgenomen. De gevels hebben een basement en kroonlijst. De segmentbogen in de muuropeningen hebben links en rechts aanzetstenen en in het midden sluitstenen. Het koetshuis is gebouwd in één laag met mansardedak. In de royale tuin rondom het pand staan waardevolle oude bomen.                                                                                                      

L.E van den Bergh die in 1877 aan de overkant van de straat, waar nu het wooncomplex Tivolihoek is gevestigd,  wollenstoffenfabriek L. E van den Bergh had opgericht, heeft hier tot 1929 gewoond. Toen vestigde zich textielfabrikant H. Brands-Brouwers in het pand. In 1953 kreeg het gebouw een nieuwe bewoner: Ch. Verschuuren, ook een wollenstoffenfabrikant. Deze bouwde tussen het koetshuis en het woonhuis een wolkamer, de laagbouw die nu nog de twee gebouwen verbindt. Daarna kwam in 1968 de Academie Mens en Arbeid in het pand.  Nu is er sinds enkele jaren de Nieuwste School gehuisvest.

Over het monument

St. Josephstraat 108
5017 GK  Tilburg