Vredeskerk Ringbaan-West 94

De in 1954 gebouwde Vredeskerk, een ontwerp van architect N.H. Pontzen (1913-1979)

Bouwpastoor Gabriël François nam in 1954 ‘zijn’ kerk, O. L. Vrouw Koningin van de Vrede, in gebruik. Maar deze kerk was ook de kerk van Pontzen.

Ze is in een soort vierkante laagbouw gebouwd, met een plat dak, waarboven het middenschip met een extra laag en een schilddak uit toornt. Links een achthoekige doopkapel. Beneden gesloten gevels. Tegen de daklijst tussen twee horizontale banden van zandsteen een strook van afwisselend metselwerk en in de gevel terugliggende vensters. De entree met vier risaliserende zuilen herbergt drie hoge toegangsdeuren. Twee smeedwerk lantaarns links en rechts van de entree trekken aandacht. Het interieur is sober. De kerk is sinds 2015 niet meer in gebruik en staat (nog?) niet op de monumentenlijst.

Harry Pontzen bouwde deze kerk nog in een naoorlogse traditionalistische stijl. Op nr. 96a direct naast de kerk zien we de in 1961 gebouwde pastorie. Pontzen ontwierp deze met zijn latere compagnon J.J. Nouwens in een iets modernere stijl. Aan de ander kant van de kerk zien we op Ringbaan-West 92 het voormalig woonhuis en kantoor van Pontzen (1958). Ook nr. 90 (1957) en nr. 88 (1954) zijn van zijn hand.

Over het monument

Ringbaan-West 94
5046 VA Tilburg  Tilburg