Wandelboslaan 1

In 1957 werd de eerste steen gelegd voor dit schoolgebouw van de nieuwe Rooms-Katholieke HBS Sint Paulus. Inmiddels is het beschermd als gemeentelijk monument. De Eindhovense architect C.H. (Kees) De Bever (1897-1965) heeft bij het ontwerp een monumentale opzet gekozen. 

Een langgerekte vleugel van vier bouwlagen met schilddak heeft het ingangsportaal op een bordes met brede trap boven het souterrain. De leslokalen zijn op de tweede, derde en vierde bouwlaag gesitueerd. Deze vleugel is door een transparant trappenhuis verbonden met het gymnastiekgebouw, ook met schilddak. Aan de zijde van de Ringbaan West is een transparante verbinding met de ronde kapel met plat dak met daarop een zeshoekige daklantaarn. De gevels zijn in baksteen uitgevoerd en hebben stalen deur- en vensterkozijnen. Het geheel levert een evenwichtig en zorgvuldig gedetailleerd beeld op.

Dit schoolgebouw heeft grootstedelijke allure op een prominente plek in een groenstrook. Het staat bij een kruising van belangrijke ontsluitingswegen: de Ringbaan West en de Wandelboslaan. Het benadrukt Tilburg als centrum van onderwijs. De opvallende ronde kapel is een herkenbare verwijzing naar de verzuilde samenleving uit die tijd. Dit pand van het voormalige Pauluslyceum wordt nu gedeeltelijk en tijdelijk gebruikt door scholengemeenschap De Rooi Pannen.

Over het monument

Wandelboslaan 1
5042 PA  Tilburg