Wilhelminapark 126

Dit voormalig politiebureau werd gebouwd rond 1910 in de stijl van de Hollandse Neo-Renaissance. Het is een gemeentelijk monument en is in 1983 verbouwd tot wooneenheden.

Dit tweelaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgebouwd uit machinale baksteen met enkele hardstenen accenten zoals een lijst boven de plint. Boven de ramen en deuren zandsteen elementen. Aan de voorgevel links een toren, in het midden een versierde ingangspartij met het gemeentewapen boven in het timpaan en rechts een trapgevel afgewerkt met pinakel en sierkogel. De zijgevel aan het Smidspad heeft vijf traveeën en ook een trapgevel. Op de toren met vierzijdig tentdak staan twee pironnen. De linker voordeur lijkt een latere toevoeging te zijn. Binnen is de middengang met een geel geglazuurde bakstenen lambrisering en zwart betegelde rand bewaard gebleven.

Dit politiebureau was een van de politieposten die vanaf 1880 verspreid over de stad werden opgericht. Er waren posten aan het Korvelplein, de Heuvel, het Julianapark, het Besterdplein en in de Merelstraat. Tot 1909 zat het hoofdbureau in het oude stadhuis aan de Oude markt, daarna ernaast in de Bisschop Zwijsenstraat. In 1958 werd een nieuw politiebureau gebouwd aan de Noordhoekring, dit is inmiddels ook al gesloopt. Nu zit het hoofdbureau aan de Stationsstraat.

Over het monument

Wilhelminapark 126
5041 EH  Tilburg