Willem II-straat 1-3, winkelhuis en woonhuis

Rechts nr. 1en links nr. 3, ze zijn rond 1880 gebouwd en staan samen op de gemeentelijke monumentenlijst.

De panden zijn opgetrokken uit baksteen, omvatten twee bouwlagen en zes vensterassen, een gepleisterde plint, doorlopende natuurstenen dorpels onder de ramen en een geprofileerde kroonlijst die gedragen wordt door heel veel klossen. Op de tweede bouwlaag zes identieke vensters met afgeronde bovenhoeken en een sobere stuukwerk omlijsting. De ramen zijn alle zesruits. Bij nr. 3 hebben de twee bovenruiten in alle ramen glas-in-lood gekregen. Deze ramen staan ook iets verder uit elkaar dan bij nr.1. De nok van het met Hollandse pannen gedekt zadeldak loopt evenwijdig met de straat. Op de hoeken van het dak zien we twee gemetselde schoorstenen.

In 1949 kreeg de winkel op nr. 3 rechts van de winkeldeur een extra etalage. Architect P.M.J. Wayers heeft toen de beide etalages met de vier bovenlichten ontworpen in een stijl van die naoorlogse tijd.

Nr. 1 is in 1967, toen het pand een kantoorbestemming kreeg, aan de rechterkant uitgebreid.  Architect Jos. Donders werd voor deze klus ingeschakeld. Hij heeft voor deze uitbreiding een bestaand raam gekopieerd en de gevel waarin het raam werd geplaatst subtiel 10 cm naar achteren geplaats ten opzichte van de bestaande gevel.

Over het monument

Willem II-straat 1-3
5038 BA  Tilburg