Willem II-straat 14-16, twee patriciërswoningen

Het zijn twee gemeentelijke monumenten geworden in 1981, gebouwd rond 1885 in een eclectische stijl. Nr.14 links op de foto, nr. 16 rechts.

De huizen moeten het zonder naam van opdrachtgever en architect doen althans deze namen hebben we vergeten over te leveren. Wel de moeite gedaan om ze monument te maken honderd jaar verder maar niet even die namen van de makers ergens in een schriftje vastgelegd.

De kroonlijst van 14 is eenvoudig geprofileerd, die van 16 is door klossen en consoles ondersteund. Nr. 14 heeft onder de fries nog een strak geprofileerde lijst. Bij nr. 16 zien we eenzelfde lijst maar deze is onderweg nog met drie ornamenten versierd.

Het grootste verschil tussen de twee huizen is het aantal vensters. Nr. 14 telt er vijf en 16 telt er maar liefst zeven. De muuropeningen hebben alle een gestuukte lijst met bij 16  midden boven een kuifversiering; bovendien is die daar aan de bovenkant recht en op de hoeken afgerond en bij 14 aan de bovenkant segmentboogvormig en ook daar scherphoekig. Alle glas in lood in beide huizen is gevuld met blank glas dat een groene schijn veroorzaakt. Dan heeft het stuukwerk van 14 nog een behandeling gekregen; het is horizontaal versneden. Tot slot heeft nr. 14 de overbouwde poort als wisselgeld terug-gekregen.

Over het monument

Willem II-straat 14-16
5038 BG  Tilburg