Willem II- straat 29a, kantoorpand

Dit gemeentelijk monument werd in 1924 gebouwd in een interbellumstijl.

Het gebouw is veel jonger dan de andere gebouwen in deze straat die in meerderheid van eind negentiende eeuw gedateerd zijn. Het is gebouwd als kantoor voor de textielhandel Firma  C. J. Wouters. J. de Lugt uit Haarlem was architect. De Lugt was de huisarchitect van de Woutersen. In de Prof. Dondersstraat bouwde hij op nr. 70 voor Ignatius, op nr. 46 voor Jos en aan de Schouwburgring (toen nog Bredaseweg) op nr. 182 voor Cees.
Het pand heeft een schilddak. Het forse overstek valt op evenals de prominente plaats van de entree met natuurstenen omlijsting. Tussen de vensters op begane grond en eerste verdieping zien we decoratief metselwerk met verschillend gekleurde baksteen. De herhaling van identieke ramen zorgt voor een indrukwekkende gevel.
De Firma Wouters heeft hier tot in de jaren zeventig huisvesting gehad. Daarna heeft de Stichting Musische Vorming, de latere Tilburgse Kunst Stichting, hier kantoor gehad. In de zolderruimte werden toen met regelmaat bijzondere exposities ingericht die inzicht gaven in het kunst scheppend proces. Begin jaren negentig is de TKS verhuisd naar het gebouw van De Vorst, iets verderop in de straat en is hier een advocatenkantoor ingetrokken.

Over het monument

Willem II- straat 29a
5038 BA  Tilburg