Willem II-straat 33-35, vm. patriciërs huizen

Links zien we nr. 35, rechts nr. 33. Nr. 35 is een gemeentelijk monument. Beide huizen zijn tegelijk gebouwd rond 1880, in een eclectische stijl.

Namen van een architect of een oorspronkelijke bewoner kennen we niet, dus moeten we het nu vooral doen met wat we zien: twee huizen onder één zadeldak. Elk huis heeft drie traveeën. De twee voordeuren in het midden zorgen voor een monumentale entree die bestaat uit twee glazen deuren met bovenlichten met glas in lood in geometrische motieven dat we ook in alle vensters terugzien. Deze deuren zijn omlijst met geprofileerd stuukwerk in een vierkant vlak. En ook hier wordt de schoonheid van de gevel voornamelijk bepaald door herhaling van identieke vensters. Deze keer   worden ze omlijst door geprofileerd stuukwerk met een krullende kuif. Al deze ramen worden door een over de gehele gevel doorlopende natuurstenen band verbonden.

Boven zien we als een verstekeling een dakkapel boven de kroonlijst uitkijken, zich tussen de OVH-pannen afvragend of hij wel vergunning heeft. Mooi?

IJzergieter Van der Schoot die aan de overkant op nr. 56 zijn ijzerhandel en gieterij had   heeft lange tijd op 35 gewoond. In 1964 is nr. 35 van woning in kantoor veranderd.

De twee panden zijn sinds 1985 één pand geworden dat onderdak biedt aan een deurwaarder met zijn kantoor.

Over het monument

Willem II-straat 33-35
5038 BC  Tilburg