Willem II-straat 38, vm. patriciërshuis

De wit gestuukte gevels vallen op. Het pand is gebouwd rond 1880 in een eclectische stijl en staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Geen precies bouwjaar, geen opdrachtgever, geen architect. Het bouwarchief bestond nog niet in 1880. Wat we wel aantreffen in het bouwarchief is een aanvraag daterend van 1922 waarin eigenaar koopman P. Smits vergunning vraagt voor het vernieuwen van de gehele kap

van het pand. Architect van Teeffelen uit Rotterdam verzorgde bestek en tekeningen waaruit we citeren: ‘Bestaande pannen en nokken schoon te maken en te gebruiken,

eventuele tekort komende bij te leveren’. Het betrof dus geen brand of stormschade. Maar tegelijkertijd roept de combinatie Smits/Van Teeffelen herinneringen op aan eerdere moNUmenten van de week waarin deze twee een hoofdrol speelden: nr. 159, het pakhuis IJzerstraat 3 waarin we vertelden dat P. Smits de panden Willem II-straat 36 en 42 kocht om dit pakhuis aan de achterkant te kunnen bouwen en nr. 404, Villa Josephinahof, die P. Smits in 1917 aan de Koningshoeven liet bouwen. We denken dat  patriciër Smits nr. 38 bewoonde en Josephinehof als ‘buiten’ gebruikte.

We zien weldadig bewerkte consoles een smeedijzeren balkon omhooghouden om de voordeur die wel erg smal is uitgevallen te accentueren. Twee mooie smalle dakkapellen kijken over de goot de straat in.

Over het monument

Willem II-straat 38
5038 BG  Tilburg