Willem II-straat 45a, vm. notariskantoor

Het gebouw is een gemeentelijk monument. De gevel is voorzien van een kolossale orde.

De kolossale orde is een begrip in de architectuur. Het wordt gebezigd als zuilen of pilasters in een gevel twee bouwlagen of meer overbruggen. Hier zien we tussen de ver uitstekende daklijst aan de bovenkant van de gevel en het met natuursteen beklede basement beneden vier verticale natuurstenen pilasters de ruimte overbruggen. Het metselwerk met zijn smalle stenen zorgt tussen deze verticale elementen voor de horizontale geleding. Dat horizontale effect wordt nog eens versterkt doordat de horizontale voegen in het metselwerk ontbreken.

Het pand is in twee fases gebouwd. In 1921 liet notaris A.P.J.M. Smitz de architecten Machen en Meyneken een gebouw in één bouwlaag neerzetten en vervolgens was het in 1934 de beurt aan architect P. Wayers om in opdracht van dezelfde Smitz er een verdieping aan toe te voegen. Van Wayers is de rationalistische gevel die de confrontatie aangaat met de rondbogige poort en het krullende hekwerk van Machen en Meyneken.

Na notaris Smitz hebben de notarissen Leo Goijaerts, Eduard van Spaendonck en Frans Verhoeven hier hun kantoor gehad. In 2017 is het pand van bestemming veranderd: kamergewijze verhuur (12 kamers).

Over het monument

Willem II-straat 45a
5038 BC  Tilburg