Willem II–straat 58-60, vm. patriciërswoningen

Hoeveel ramen hebben deze twee gemeentelijke monumenten op de begane grond? Het linkse huis nr. 58 heeft er vier en nr. 60 heeft er twee.

Zoals nr. 58 er in totaal negen heeft en nr. 60 in totaal vijf. En als we goed geteld hebben hebben we bij het tellen ook gezien dat de ramen van 60 verder uit elkaar staan, ter compensatie? Of zijn het de drie zonneschermen of de vlaggestokhouder die voor de balans zorgdragen? Waarom heeft 58 de buitenkraanaansluiting gekregen, omdat 58 ook de gevelsteen heeft waar zijn naam ‘vd. Bosch 1871’ op staat. Waarom trouwens al die vragen?  Is 1871 het bouwjaar van het huis of van Van de Bosch? Laten we maar aannemen het bouwjaar zoals we ook aannemen dat klopt wat er in de redengevende omschrijving van de monumenten beschreven staat over de ramen: ‘het pand vormt een ritmisch geheel met een verticaal staccato-effect vanwege de negen naast elkaar gelegen muuropeningen’. Omdat het er staat geschreven.

Iets anders, wapenhandelaar W.A.M. Valkenburg die op nr. 58 o.a. gewoond heeft, liet in 1933 zijn schansmuur met planken hoger maken en een houten kist bouwen van 140 x 100 x 236 ‘te gebruiken voor bewaarplaats voor 50 kg buskruit.’ Een gevaarlijke straat, toen al.

Over het monument

Willem II–straat 58-60
5038 BH  Tilburg