Willem II-straat 6, 6a-b, vm. garage en 2 bovenwoningen

Het brede, drie lagen hoge pand staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

In deze hoek tussen de Willem II- straat en de Spoorlaan bevond zich vóór 1930 de Coöperatieve Meelfabriek De Hanze. Hier op nr. 6 stond een 6 lagen hoge graansilo, totdat in 1934 M. van Osch, de buurman met de rijwielhandel, hier een garage met twee bovenwoningen liet bouwen naar een ontwerp van Machen en Meyneken. De redengevende omschrijving spreekt van een zakelijk expressionisme (Dudoktrant). De gevel verkeert nog in de oorspronkelijke staat. In het pand is was lang de Cinematheek gevestigd.

Op de begane grond wordt het middendeel van de gevel gevuld met de toegang tot de garagewerkplaats. De brede deurpartij ligt in een portiek met afgeronde negges. Links en rechts hiervan bevinden zich de entrees van de bovenwoningen.

Tussen de eerste en tweede bouwlaag zien we een betonnen balk die het risalerende deel van de gevel erboven ondersteunt. Dit deel is in tegenstelling tot de rest van de gevel in een gele steen uitgevoerd. In het gele vlak op de tweede bouwlaag zijn hoekvensters geplaats. Deze tellen vier ruiten waarvan er een de hoek om gaat. Midden op de gevel is een ijzeren ster aangebracht.

Over het monument

Willem II-straat 6, 6a-b
5038 BG  Tilburg