Willem II-straat 68, voormalig patriciërshuis

Het pand staat sinds 1981 op de gemeentelijke monumentenlijst, dateert van circa 1880 en is gebouwd in een eclectische stijl. De oorspronkelijke opdrachtgever en architect zijn niet bekend.

Wat valt er op aan deze gevel? Dat hij symmetrisch ontworpen is waarbij de voordeur op de begane grond een extra accent krijgt door de bakstenen dakkapel. Dat hij opgetrokken is in een strengpers baksteen en gemetseld in kruisverband. Dat hij zich verticaal in vijf traveeën laat verdelen waarbij de muur-openingen gevolgd worden met hun identieke stuukwerk omlijstingen inclusief de aan de bovenkant inspringende afgeronde hoeken en de kuifstukken in het midden. Dat hij wordt afgedekt middels een intensief bewerkte kroonlijst en fries met hardstenen consoles.

Het dak bestaat uit een zadeldak dat evenwijdig aan de straat ligt en bedekt is met grijze oudhollandse pannen. De dakkapel is gemetseld in baksteen en heeft een halfrond venster met daarboven een pinakel.

Het achter het pand aan de Tuinstraat 34b gelegen magazijn is in 2007 aan dit gemeentelijk monument toegevoegd.

Het pand heeft lang een huisartsenpraktijk gehuisvest. In de zijgevel aan de Tuinstraat zat de toegang tot de wacht- en spreekkamer. Rond 1900 zat er huisarts B. Daamen en in 1917 is H. Ruding hem opgevolgd.

Op dit moment is Kaldi in het pand gevestigd, een winkel gespecialiseerd in verkoop van koffie en thee.

Over het monument

Willem II-straat 68
5038 BJ  Tilburg