Willem II–straat 9-15 , vier vm. patriciërswoningen

De woningen zijn gebouwd rond 1880 en zijn gemeentelijk monument. Ook hier zijn de eerste eigenaar en de architect niet bekend. Links 15 en 13 en dan rechts 11 en 9.

Zijn het wel patriciërshuizen zoals ze in de monumentenbeschrijving worden genoemd? Bij nr. 19 en 17 werden ze ook zo genoemd, maar dat waren huizen met vier ramen op één laag terwijl hier slechts sprake is van twee ramen per huis. In het woordenboek wordt patriciër beschreven als zeer voornaam persoon. Vallen een aannemer-timmerman als J. A Vermelis op nr. 11 of kleermaker H. van de Brekel op nr. 15 in deze categorie? We zouden ze beter herenhuizen kunnen noemen.

Maar het gaat wel om bijzondere huizen. De eenvoud maakt ze bijzonder. Ze zijn twee aan twee gebouwd aan weerskanten van een gezamenlijk gebruikte poort, volledig identiek, in een eclectische stijl. Elke twee-eenheid heeft in het midden een risalerende travee met beneden twee hoge statige voordeuren met daarboven een geprofileerde kroonlijst gedragen door fraai bewerkte consoles. De in totaal 25 identiek bewerkte muuropeningen over twee lagen verdeeld geven de gevel ritme in verticale richting terwijl de kroon- en daklijst en de plint het gebouwde in horizontale richting bindt. We ontdekten toch nog in alle gelijkheid één verschil: de klossen die de kroonlijst bij nr. 9 dragen. De woningen zijn in een fraaie kleur wit geschilderd.

Over het monument

Willem II–straat 9-15
5038 BA  Tilburg