Winkelhuis

Dit gemeentelijk monument is rond 1890 gebouwd in een eclectische stijl.

Dit pand heeft zijn monumentenstatus vooral te danken aan zijn mooie etalage en het oorspronkelijke nog gave winkelinterieur. Het winkelhuis is gebouwd in opdracht van een koperslager.

De glazen winkelpui beslaat de gehele eerste bouwlaag.  Naast de dubbele voordeur zien we donkere gietijzeren kolommen die gemaakt zijn door de Firma van der Schoot en aan de andere kant van de etalages witte houten pilasters met cannelures. Daar boven een eveneens wit geschilderde geprofileerde kroonlijst. De tweede laag is opgetrokken uit een rode baksteen met hardstenen banden. De bovendorpel van de vier segmentboogvormige ramen op de verdieping is versierd met een metalen krulband. De verdiepte boogvelden boven deze vensters zijn uitgevoerd in siermetselwerk. De gevel wordt bekroond door een gemetselde fries omlijst met een gele steen en een gedecoreerde gootlijst op klossen.

In de winkel worden onder de naam Kunstlicht diverse door kunstenaars gemaakte duurzame gebruiksartikelen aan de man gebracht. Boven de winkel zetelt de Cinema Salon, een Tilburgse instelling die door middel van lezingen, concerten en filmvoorstellingen aandacht besteedt aan de Russische cultuur. Een fraai pand dat beter onderhoud verdient. Een van de negen gemeentelijke monumenten in de Nieuwlandstraat.

Over het monument

Nieuwlandstraat 12
5038 SN  Tilburg