Witte Huis

'Het Witte Huis' is in 1929 in opdracht van Max Weil ontworpen door Otto Triebel in de bouwstijl de Nieuwe Zakelijkheid. Het pand is een rijksmonument.

Deze villa met de bijnaam 'Het Witte Huis', is in Tilburg het meest pure voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. Het wit geschilderde, betonnen woonhuis bestaat uit een blokvormige bouwmassa met platte daken, omzoomd door een betonnen muur. Op het dak staat een paviljoenachtige opbouw. Het pand heeft een bewogen bewoningsgeschiedenis.

De eerste eigenaar Max Weil, een Joodse leerfabrikant, was in 1919 in Tilburg getrouwd en had belangen in leerfabrieken in de Elzas. Die belangen kwamen via Amsterdam naar de leerfabriek in Oisterwijk waar hij directeur werd. In 1929 liet Max Weil dit huis tekenen door Otto Triebel. In de gevel zijn nog steeds twee raampjes te zien in de vorm van een Davidsster. Max Weil is in de oorlog kunnen vluchten en is in 1943 in New York gestorven. Het huis is in de oorlog gevorderd door de NSDAP en daarna door de geallieerden. Na de oorlog woonde er o.a. Baron van Voorst tot Voorst. In 1952 stichtte dr. Bernard Verbeeten hier het radiotherapeutisch instituut dat in 1979 verhuisde naar het huidige Verbeeteninstituut aan de Ruekertbaan, het op drie na grootste van Nederland. Onlangs is het pand weer helemaal in de oude staat teruggebracht en is het weer particulier woonhuis.

Over het monument

Professor Dondersstraat 20
5017 HL  Tilburg