Woning, Goirkestraat 166

Deze bijzondere woning uit 1907 is ontworpen door Jos. Donders en is (nog) geen monument.

Jos. Donders ontwierp deze woning met Neorenaissance- en Jugendstilkenmerken voor de gezusters Van der Schoot. De fraaie gevel is rijk versierd met hardstenen elementen en gele verblendstenen speklagen. De lisenen en pilasters zijn verbonden door twee natuurstenen boogfriezen. Er is roodgeel mozaïek tussen deze boogfriezen en boven de entree. Een getrapte natuurstenen tuitgevel met bekroning bevindt zich boven de ramen. Het pand heeft een mansardedak.

Naast de gang bevindt zich de voor- en huiskamer met daarachter een via de huiskamer toegankelijk achterhuis met keuken, wasruimte en wc. De wc was alleen via buiten toegankelijk, gebruikelijk in die tijd. Achter in de gang bevindt zich de trap naar de slaapkamer onder het dak. Het achterhuis is schuin achter het voorhuis geplaatst, wat vaak voorkwam bij ontwerpen van Jos. Donders.

In de jaren zestig van de vorige eeuw heeft het huis gediend als kantoor en magazijn voor een gereedschapmakerij, waarvoor achter het huis ook een tekenkamer en werkplaats gebouwd werd. 

Voor de rechterbuurman C. Denissen, rijtuigverhuurder, ontwierp deze architect in 1908 een remise met paardenstal die achter de woning kwam te staan. Aan de overkant van de straat liep van 1881 tot 1937 de stoomtram van het station in Tilburg naar de haven in Waalwijk.

Over het monument

Goirkestraat 166
5046 GR  Tilburg