Woningen, St. Josephstraat 86 - 96

Deze zes woningen zijn gemeentelijke monumenten en zijn omstreeks 1880 gebouwd.

Deze burgerwoningen zijn rijk geornamenteerd. Vijf woningen zijn van het zo genaamde  deur-raam type. Eén woning is van het zgn. deur-raam-raam type. De gevel heeft een eenvoudig geprofileerde plint, een cordonlijst, een kroonlijst met gestoken gootklossen en een geprofileerde fries met tandlijst. De muuropeningen hebben elk een segmentboog en een geprofileerde stucwerk omlijsting, die voorzien is van een geornamenteerde kuif.

Het dak is een zadeldak met aan de straatkant een mansardeknik, gedekt met oud-hollandse pannen. De steile kant is voorzien van natuurstenen schubleien. De dakkapellen zijn later aangebracht, de meeste in de jaren zeventig. Nr. 86 laat nog zien hoe de woningen er uit zagen zonder dakkapellen.

De oorspronkelijke indeling van deze huizen is voor wat betreft de Tilburgse bouwhistorie belangrijk. De opkamer met kelder bevindt zich namelijk niet in het woonhuis maar in het achterhuis tussen het zogenaamde ‘schop’ en de keuken. De woningen zijn gebouwd in opdracht van kunstwolfabrikant J.A. Berghegge die er naast op nr. 98 zijn fabrikantenvilla had.

De St. Josephstraat laat een grote diversiteit aan woningen zien. Hier een rijtje burgerwoningen, wat dichter bij de stad de fabrikantenvilla’s met voortuinen, verderop de in de jaren dertig gebouwde middenstandwoningen en bijna op het eind van de straat tegenover een rijtje arbeiderswoningen een monumentale boerderij.

Over het monument

St. Josephstraat 86 - 96
5017 GK  Tilburg