Woonhuis Bredaseweg 389

Het indrukwekkende pand is een ontwerp van architect Jan Rebel (1885-1961) uit Laren. Rebel bouwde veel voor de Tilburgse fabrikanten. Dat zal ook te maken hebben met zijn katholiek zijn.  

We zien een prachtig lijnenspel van verspringende en golvende leien daken, rechte en gebogen bakstenen gevels met erkers en balkons, leipannen en bakstenen van bijna eenzelfde oranjebruine kleur. Aan het einde van een oprijlaan treft men aan de zijkant van het huis een fraaie houten voordeur met daarnaast een regenwaterton die bijna alle Rebelhuizen siert.

Henri (Hein) Enneking (1895-1981) vormde samen met zijn broer Frans de derde generatie Enneking van de in 1875 door Hermann Enneking opgerichte gelijknamige wollenstoffenfabriek. Aan de Goirkestraat op nr. 89, waar nu de gebouwen van het ROC Midden Brabant staan, stond honderd jaar lang hun fabriek. Bukskin, kamgaren stoffen, petten en jongensondergoed maakten ze er. Samen met zijn broer Frans liet Hein in de jaren dertig het personeelsbestand uitgroeien tot 300 personen. In 1974 moest de vierde generatie Enneking, die in 1964 de directie van het bedrijf had overgenomen, de poorten sluiten en 274 mensen ontslag aanbieden. De zware buitenlandse concurrentie werd als hoofdoorzaak genoemd.

Over het monument

Bredaseweg 389
5037 LD  Tilburg