Woonhuis, Goirkestraat 13

Het pand moet rond 1850 gebouwd zijn. Het is een gemeentelijk monument.

 

De symmetrische voorgevel is gestuukt met horizontale snedes en wit geschilderd. Aan de onderzijde wordt de gevel beëindigd door een zwarte plint. De venster- en deuropeningen zijn voorzien van geprofileerde lijsten met aan de bovenzijde afgeronde hoeken en aan de onderzijde natuurstenen lekdorpels. De vensters zijn eenruits uitgevoerd.  De bakstenen zijgevel is voorzien van vlechtingen. Hierbij zijn meerdere lagen metselwerk haaks op de schuine muurrand aangebracht. Het zadeldak dat geklemd zit tussen de opgaande gevel van de buren en de zijgevel rechts is gedekt met rode Tuile du Nord-pannen. De dakkapellen met puntdaken met overstek zijn in 1963 toegevoegd. Op de nokeinden staan gemetselde schoorstenen.

Voor het huis vertonen twee knotkastanjes hun grillige vormen met name in de winter. Achter het huis staat een voormalige leerlooierij waarvan de onderbouw nog intact is. De schuine kap hiervan is in 1972 vanwege instortingsgevaar vervangen door een plat dak.

Dit soort woningen, eenlaags met zadeldak en rond de voordeur in het midden links en rechts telkens twee vensters, waren eind negentiende eeuw de standaard stadsvilla’s. Alleen al hier in de Goirkestraat staan zeven van dergelijke woningen. Nr. 11 rechts van nr. 13 is er één van. Sobere en ingetogen architectuur, we zagen het al eerder.

Over het monument

Goirkestraat 13
5046 GC  Tilburg