Woonhuis, St. Josephstraat 114

Dit huis is gebouwd in 1934 in opdracht van kinderarts Dr. Keyzer, naar een ontwerp van architect Philibert Donders(1895-1963). Het is een gemeentelijk monument.

Dit vrijstaande hoekpand wordt aan drie zijden omringd door een tuin. Het is opgetrokken uit rode baksteen en heeft twee bouwlagen met een sterk uitkragend schilddak met op de nokhoeken pirons. Midden op het dak staat een vierkante schoorsteen die halverwege een kwartslag gedraaid is. Het huis heeft de sobere strakke stijl van de interbellumarchitectuur  (tussen de oorlogen) met een bijna symmetrische voorgevel met siermetselwerk. De massieve entreepartij valt op. Het portiek, waarin de voordeur in het gevelvlak iets terug ligt, heeft een hardstenen omlijsting en ligt onder een luifel waarop twee smeedijzeren ornamenten staan. Op de bovenhoeken wordt de portiekomlijsting onderbroken door twee glas-in-lood ramen in geknikte kozijnen. Alle ramen hebben stalen kozijnen met bovenlichten. Links van het huis was de ingang van de praktijkruimte en de garage. De tuin is aan de Lanciersstraat afgesloten met een fraai versierde muur.

Kinderarts dr. Keyzer (1896-1961) richtte in 1933 kinderdagverblijf Kleuterheil op.

Later ook kinderdorp St. Godelieve en de openluchtschool San Domenico Savio, alle instellingen gebouwd aan de naar hem genoemde  Dr. Keyzerlaan in Goirle. In 1958 kreeg hij de zilveren legpenning van de Gemeente Tilburg.

Over het monument

St. Josephstraat 114
5017 GL  Tilburg