Nieuw monument van de week

Geplaatst op 2 november 2020

Het pand Vincentiuspad 2 is deze keer het monument van de week. Een pand met een bijzonder ex- en interieur, een mooi voorbeeld van het werk van architect Jos. Donders.

Dit gemeentelijk monument, uitgevoerd in rode verblendsteen, heeft aan de Nieuwlandstraat een korte drielaagse gevel. Een opvallende erker met balkon en links daarnaast twee Jugendstiltegeltableaus met bladeren, takken, pauwen en het bouwjaar ‘1907’. In de bovenlichten zijn Jugendstil glas-in-loodramen opgenomen. Op de afgeschuinde hoek een topgevel die bekroond is met hardsteen dat ook weer een motief heeft gekregen. In de lange gevel aan het Vincentiuspad is de entree gesitueerd met Jugenstildeur. Daarboven in de tweede bouwlaag zit onder de daklijst een in steen uitgevoerde sierlijst.

Binnen zijn grote delen van het pand nog origineel zoals gestucte plafonds, glas-in-loodramen, gemarmerde deuren, schouwen en tegelwanden en -vloeren. De opdrachtgevers van dit pand waren Joh. Willems en A.J. Raaijmakers. Willems had in dit pand een werkplaats en magazijn voor ‘gouden-, zilveren- en diamantwerken’. Op het adres Heuvelstraat 42a had hij zijn winkel, die in 1970 afgebroken is voor een vestiging van Jamin. Aan het bijzondere Vincentiuspad ontwierp Jos. Donders naast dit pand in hetzelfde jaar en voor diezelfde Raaijmakers nog eens een rij van acht woningen.